Beperk de overlast van houtrook
En lees de tips van de kachelspecialist
Gezondheid 21 januari 2022 0Houtrook is ongezond omdat bij de verbranding van hout schadelijke stoffen vrijkomen, zoals fijnstof, koolwaterstoffen, benzeen en koolmonoxide. Voor iedereen zijn deze stoffen schadelijk. Maar mensen met luchtwegaandoeningen, hart- en vaatziekten, ouderen en kinderen ontwikkelen eerder klachten. Met deze tips beperk je de overlast en kun je zelf toch genieten van een gezellig vuurtje.
Door de gestegen gasprijs neemt de verkoop van hout, houtkachels en haarden toe
Longfonds
“Los van de vraag of het überhaupt goedkoper is: het stoken van hout is ongezond. Mensen zijn zich er nog lang niet altijd van bewust dat het stoken van hout kan leiden tot gezondheidsklachten”, zegt Michael Rutgers, directeur van Longfonds. Er zijn 1,2 miljoen Nederlanders met een longziekte, van hen geven 750.000 aan regelmatig benauwd te zijn door houtrook. Door kortademigheid en zelfs astma-aanvallen kunnen ze nauwelijks hun huis uit.
Beperk de overlast
De nieuwe generatie kachels stoten nog wel iets uit, maar vele malen minder dan ouderwetse open haarden en kachels. Vergelijk het met de uitstoot van een oldtimer ten opzichte van een nieuwe auto.
En als je je houdt aan deze vier basisregels, kun je meestal gerust stoken zonder overlast te veroorzaken.
- de kachel moet voldoen aan de nieuwste regels.
- het gekloofde hout moet goed droog zijn en van het juiste formaat (ca. 8-10 cm dik en ca. 30-35 cm lang).
- de hele installatie, inclusief de schoorsteen moet goed in orde zijn.
- stook met de Zwitserse methode (volg één van de stookavonden bij de Heide Smid voor een goede uitleg en kijk hier voor de uitleg) voor een schone verbranding van het hout.
Weersomstandigheden
Bij sommige weersomstandigheden, bijvoorbeeld bij weinig wind, waait de rook minder goed weg. Met mist kan houtrook in woonwijken blijven hangen doordat de wind wegvalt. Zeker bij rustig weer met bijvoorbeeld bewolking of mist moet je geen vuurtje stoken. En als de luchtkwaliteit al slecht is, bijvoorbeeld bij smog door fijnstof, verergert rook de situatie.
Stookalert
Een ander belangrijk punt is het stookalert in de gaten houden, zo zie je direct of het weer overlast zal veroorzaken als jij je kachel aansteekt.
Schoorsteen vegen
Ook de schoorsteen bepaalt voor een belangrijk deel of het stoken veilig, milieuvriendelijk en gezond verloopt. Laat daarom de schoorsteen minimaal één keer per jaar controleren en schoonvegen zodat rookgassen onbelemmerd naar buiten kunnen. Bovendien voorkomt een schone schoorsteen problemen als een schoorsteenbrand.
Rook
De kleur van de rook uit de schoorsteen zegt iets over het stookgedrag. Witte rook is als regel een teken van goede verbranding. Donkergrijze rook geeft het signaal af, dat de verbranding steeds onvollediger is. Zwarte en dikke vette rook wijst op een hoog roetgehalte.
Als er goed gestookt wordt, is er ook geen rook te zien, aldus Tom Wanders, eigenaar Nordic Fire
Ervaar je overlast van de houtstook van je buren? Lees hier wat je zelf kan doen.
Als je zo een beetje rekening met elkaar kunt houden, blijft de overlast beperkt en kun je thuis toch gezellig bij een knapperend haardvuurtje genieten.
Bron: Longfonds, de Heide Smid in Halle en Duiven.
0 Reacties