Hereford trekken aandacht bij Sallandse heuvelrug

Hereford trekken aandacht bij Sallandse heuvelrug

Streekproducten 23 oktober 2023 0

Hereford trekken aandacht bij Sallandse Heuvelrug

Een exotische kudde prachtige winterharde koeien van de zeldzame rassen Engelse Longhorn en Hereford trekken sinds twee jaren volop aandacht van toeristen op het erf Suydbroek in Haarle. "Wat zijn dat voor bijzondere en mooie dieren?", hoor je passanten zich aanvragen aan de voet van de Sallandse Heuvelrug. John (58) en Marisca (59) Hutten gooiden twee jaren geleden het roer om, met hulp van hun dochter Anouk en zoon Edwin.

De familie Hutten moest drie jaren geleden noodgedwongen stoppen met het melken van zo'n 170 koeien. Het aantal koeien werd gereduceerd. De redenen: een verbroken samenwerking en een ziekte. De familie zette er met vereende krachten de schouders eronder en onlangs hebben ze een schitterende boerderijwinkel geopend en een nieuwe kudde opgebouwd van zo’n 50 vleeskoeien, jong en oud meegeteld. John loopt elke dag naar de Longhorns en Herefords om te kijken hoe het met ze gaat. Ook helpt hij in de moestuin. Dat doet hij samen met zijn dochter Anouk die er eigenlijk de scepter zwaait. Marisca is vooal verantwoordelijk voor de boerderijwinkel. "Als het nodig is, vervangen we elkaar. We vullen elkaar ook uitstekend aan. We doen alles samen, maar ieder heeft zijn favoriete onderdeel."

Kritisch
John kreeg Parkinson. Net als zijn oom Ben met wie hij in het verleden samenwerkte. Van hem nam John ooit het bedrijf over. "John is al jaren heel kritisch over voeding", vertelt zijn vrouw Marisca. Onderzoek zou aantonen dat er een verband bestaat tussen de ziekte van Parkinson en het binnenkrijgen van bestrijdingsmiddelen. Vooral boeren lijken vaak slachtoffer te zijn van de ziekte. Gewasbeschermingsmiddelen zijn daarom niet welkom op het erf Suydbroek.

Logeren
Marisca en John kennen elkaar al heel hun leven. Marisca logeerde als kind ieder jaar bij haar oom en tante in Nieuw Heeten. Toen ze 16 en 17 jaar oud waren, kregen ze verkering. Marisca voltooide haar studie voor verpleegkundige in Rotterdam en was tijdens vrije weekenden bij John. John werkte al vanaf zijn 14de op zaterdag bij zijn oom Ben, de broer van John’s moeder. Helaas was bij Ben ook de ziekte van Parkinson vastgesteld. Dat gebeurde in 1983. Ben is toen met John in een maatschap gegaan en John is met zijn gezin in 1989 naar Suydbroek verhuisd.

Kalveren
Veertien jaren later ging John opnieuw een maatschap aan. Dit keer met zijn vader en zijn jongste broer Roy. Kalveren en koeien kwamen op twee locaties op het bedrijf en de veestapel groeide en groeide. In 2017 is deze maatschap echter ontbonden. Sindsdien runnen John en Marisca Hutten het boerenbedrijf samen met hun dochter Anouk en zoon Edwin. Het aantal koeien brachten zij terug tot zo'n 75. Er kwam een huisje aan de weg waar Marisca en John met veel succes heerlijk mals vlees van eigen koeien gingen verkopen en verse rauwe melk van de tap. De gezondheid van John dwong het gezin in 2020 echter de melkkoeien te vervangen voor vleeskoeien. Dat was een grote verandering. Eind 2021 openden John en Marisca de gloednieuwe boerderijwinkel in een opgeknapte ruimte. Ze verkopen er ook veel prachtige producten van andere boeren uit de omgeving.

Biologisch
De groentetuin groeide door tot een echte, grote moestuin en het assortiment eigen spullen in de schappen van de boerderijwinkel nam flink toe. "We werken helemaal biologisch", vertelt Marisca trots. "We leggen onze klanten graag uit waarom onze groente, prei, andijvie of kool, er soms niet zo perfect uit zien als in de supermarkt. We krijgen veel waardering voor onze aanpak. Alles telen we duurzaam."

Het aantal klanten van de boerderijwinkel groeit als kool. "Klanten weten ons steeds beter te vinden", zegt Marisca. "We groeien elk jaar. Iemand zei: 'Als je de eerste vijf moeilijke jaren hebt doorstaan, komt het goed."

https://www.suydbroek.nl/

Openingstijden

Woensdag: 17.00 uur tot 20.00 uur
Vrijdag: 13.30 uur tot 20.00 uur
Zaterdag: 9.00 uur tot 16.00 uur

Openingstijden zelfbediening
Dagelijks van 8.00 uur tot 20.00 uur
voor eieren, melkproducten en pannenkoekenpakket, kaas en verse groente.

Marcel Tettero

Freelance schrijver, fotograaf en videograaf.

Plaats een reactie

0 Reacties