Mosterdmakerij De Braakhekke

Mosterdmakerij De Braakhekke

Streekproducten 17 mei 2023 0

Gerard Zoetbrood: "De grondstoffen moeten een huwelijk aangaan om op smaak te komen"


Met de blender aan de keukentafel begon hij. Nu, zo'n 10 jaren later, levert Gerard Zoetbrood van mosterdmakerij De Braakhekke aan een hele reeks Landwinkels in Nederland en aan veel afnemers rondom Harfsen in de Achterhoek. Binnenkort volgen uitbreidingsplannen voor een grotere zaak.

Gerard Zoetbrood werkte 25 jaar in de vleesverwerkende industrie waar hij grondstoffen inkocht en contacten onderhield onder meer met verkopers van kruiden. "Op een gegeven moment bleek onze leverancier van mosterd met de noorderzon vertrokken", herinnert Gerard zich. "Misschien kun jij dat zelf maken, opperde iemand toen. Ik moest erover nadenken. Ik hou van lekker eten, kan koken en ik weet veel van hygiëne. En organiseren is niet zo moeilijk." Gerards nieuwsgierigheid was gewekt. Hij volgde een workshop mosterd bereiden in het nabij gelegen Deventer en maakte zijn eerste kilo's zo scherp dat mensen de tranen in de ogen sprongen bij het proeven. Het moest minder. Op familiefeestjes en in de nieuwe landwinkel van zijn vrouw Janneke mochten mensen de ambachtelijke mosterd proeven.

"Ik voeg geen water en bindmiddelen toe", legt Gerard Zoetbrood uit. "Van oudsher heeft dat er nooit in gezeten. De consument wil lage prijzen. Dus stopten fabrikanten er meer water, suiker en zout in." De smaak is daardoor volgens hem minder. Mosterd heeft bovendien enkele dagen de tijd nodig om goed te weken. "De grondstoffen moeten een huwelijk aangaan om op smaak te komen. Pas dan krijg je echt lekkere mosterd."

Maar mosterd is niet alleen lekker. De mosterd neutraliseert de spijsvertering in de maag als je zwaar hebt getafeld. "Het werkt net als Rennies", zegt Gerard Zoetbrood. "Vandaar het gezegde: dat komt als mosterd na de maaltijd."

Twee jaar na de start, dat was in 2014, moest er al een grote machine en meer ruimte komen voor de snel gestegen productie. Gerard Zoetbrood maakt nu onder meer mosterd-, champignon-, uien-, tomaten-, kip- en paprikasoep en drie soorten stoofpotten, goulash, hachee en kip. "Soms was ik tot middernacht bezig en moest ik de volgende dag weer voor mijn baas aan de slag." Daarom zegde hij zijn baan op en werd zelfstandige. Vanaf die eerste dag heeft hij het 'knetterdruk' met zijn streekproduct. De zaden komen nu ook niet meer uit Oekraïne of Canada, maar van een akkerbouwer uit de buurt, uit Laren.

De Braakhekke, zoals het erf van Gerard en Janneke heet, telt nog wat koeien en een kleine camping met een terras. "We zitten aan een rustpunt van een prachtige wandel- en fietsroute. "Het bedrijf groeit en de oudste zoon Peter (29) is al een jaar officieel in dienst bij zijn ouders. Op termijn neemt hij het bedrijf over.

Openingstijden: Maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 18.00 uur en zaterdag van 09.00 tot 16.00 uur.
Tussen 1 april en 1 oktober is de Bloembinderij en Landwinkel ook op zondag geopend van 09.00 tot 16.00 uur. Tussen 1 oktober en 1 april op zondag gesloten.


https://camping-braakhekke.nl/

Marcel Tettero

Freelance schrijver, fotograaf en videograaf.

Plaats een reactie

0 Reacties