Is een groene tuin meer werk?
Maak met onze tips een onderhoudsarme groene tuin
Tuin & Erf 22 mei 2020 0Moet je in een groene tuin meer werk verzetten? Dat hoeft niet! Een groene tuin kun je zo inrichten dat hij redelijke onderhoudsarm is. Terwijl een compleet betegelde tuin wellicht veel meer tijd kan kosten.
Ook bij een tegeltuin moeten de handen uit de mouwen. Groene aanslag op de tegels, onkruid tussen de stenen. Is zo'n betegelde tuin dan zo tijdbesparend? Of kun je je groene tuin zo inrichten dat hij min of meer onderhoudsarm is. Lees onze tips voor een onderhoudsarme tuin hieronder.
TEGELS ERUIT, GROEN ERIN!
Onderhoudsvriendelijke tuin
Een onderhoudsvriendelijke tuin begint bij een goede bodem. Goede vruchtbare grond erin en dan borders aanleggen. Plant je borders lekker vol. Maak gebruik van bodembedekkers en kies voor sterke inheemse vaste planten die niet te snel groeien. Immers, overal waar planten staan, kan geen onkruid groeien! Kies daarnaast voor hagen die maar één keer per jaar gesnoeid hoeven te worden. Zoals bijvoorbeeld een haag van hedera (klimop).
Gazon
Heb je iets meer tijd voor onderhoud aan je tuin? Dan kun je ook een gazon aanleggen. Bedenk van te voren wel dat je gras regelmatig moet maaien. En ook een gazon heeft af en toe onderhoud nodig. Behalve maaien moet je je gras besproeien en verticuleren. Maar als je het niet erg vindt dat je gazon er niet altijd strak bij ligt, kan het wel. Zaai bijvoorbeeld klavertjes in je gras. Die zorgen ervoor dat je geen mest nodig hebt, niet hoeft te verticuteren en dat open plekken in no-time weer dicht groeien. Bovendien ziet het er leuk uit en kan je op verloren momenten heerlijk op zoek naar klavertjes vier.
Laat onkruid lekker staan
Wie heeft er ooit besloten dat onkruid onkruid is en dus weg moet? Niet meer wieden zorgt voor een goed gevulde tuin met veel kleur en bloemen. Het blijft wel een beetje oppassen geblazen dat het onkruid niet je hele tuin overneemt. Want dan kan het zijn dat er geen plek meer overblijft voor andere planten. Af en toe wat snoeien en hier en daar iets met wortel en al eruit trekken blijft er dus bij horen, maar hoef je dus minder vaak te doen als vaak wordt gedacht. En zeg nou zelf. "Onkruid" als Myosotis (Vergeet-mij-nietje), Bellis Perennis (Madeliefje), Lamium maculatum 'Album' (Witte dovenetel), Anthemis (Kamille), Chamerion angustifolium (Wilgenroosje), Ranunculaceae (Boterbloem), Silene dioica (Dagkoekoeksbloem), Anthriscus sylvestris (Fluitenkruid) is eigenlijk te mooi om onkruid genoemd te worden.
Bodembedekkers
Kies voor een aantal bodembedekkers als je niet teveel moeite wilt doen voor je tuin. Denk aan de kleurige Geranium of Erigeron of voor in de schaduw bijvoorbeeld een Lamium. Ook deze bodembedekkers zorgen ervoor dat onkruid minder licht krijgt en dus minder kans krijgt om jouw tuin te overwoekeren.
Mulchen
Geen fan van onkruid? Denk dan aan mulchen, dat is organische materiaal dat dient als bodembedekker. Dit laat wel het regenwater door, maar houdt ook het onkruid tegen. Mulchen zorgt er ook voor dat je minder bemesting nodig hebt, minder water hoeft te geven en dat je planten in de winter beter beschermd zijn tegen vorst. De mulchlaag moet trouwens wel een aantal centimeters dik zijn voor het juiste effect.
Balans in de tuin
Zorg voor een goede balans tussen verharding en 'groen'. Een tuin in balans bestaat maximaal uit 40% verhard oppervlak en minimaal uit 60% groen.
Wist je dat regenwater in een groene tuin sneller in de grond kan trekken en dat een groene tuin op hete dagen ook aanzienlijk koeler is? En een mooi bijkomend voordeel, hoe groener de tuin (liefst met veel bloeiende planten) zorgt ook voor meer biodiversiteit. Vogels, egels, vlinders, bijen en andere insecten vinden hun weg in jouw groene tuin!
Inheemse planten
Kies voor planten die bij de bodemsoort van jouw tuin passen. Sommige planten groeien nou eenmaal beter op bosgrond, maar niet op drassige veengrond of klei. Voor andere planten geldt weer precies het tegenovergestelde. Bedenk ook of je tuin veel zon heeft of juist veel schaduw. Als je de juiste planten plaatst, scheelt dat een heleboel frustratie. In jouw tuincentrum kunnen ze je hier ongetwijfeld meer over vertellen.
Volle aarde
Als het enigszins mogelijk is, plant de planten dan in de volle grond". In de meeste gevallen moeten ze het zelf kunnen redden qua water. Planten in potten staat heel leuk en gezellig, maar in een pot drogen planten eerder uit. Dat betekent dus dat je meer water moet geven (en iemand moet vragen om dat in jouw afwezigheid tijdens vakantie over te nemen).
0 Reacties