Black Friday wat is het en hoe is het ontstaan?

Black Friday: wat is het precies en is de korting wel echt zo hoog?

0

Black Friday staat weer voor de deur. Vrijdag 24 november is officieel de dag dat koopjesjagers he-le-maal los kunnen gaan. Maar waarom is dat eigenlijk? Waar komt de term Black Friday vandaan en wat is de associatie met hoge kortingen? En krijgen we op deze dag eigenlijk wel écht betere prijzen? Naober.nl nam een duik in het fenomeen en zocht één en ander voor je uit.

Even een duik in de geschiedenis: Black Friday is ontstaan in de VS. Het was de dag na Thanksgiving, dat wordt gevierd op de vierde donderdag in november, waarop winkeliers gigantische drukte zagen. Het bleek de dag te zijn waarop ze uit de rode cijfers (verlies) kropen en eindelijk winst draaiden. Die 'in het zwart' draaiende cijfers gaven de naam aan deze dag: Black Friday. Op deze dag hebben de meeste werknemers in de Verenigde Staten ook vrij, waardoor ze de hele dag koopjes kunnen gaan jagen. Black Friday wordt vaak ook gezien als het startschot van de feestmaand december, waarin er vaak erg veel inkopen worden gedaan.

Black Friday in Nederland

Black Friday is vanuit de Verenigde Staten overgewaaid naar Nederland. Sinds 2015 is er een sterke toename te zien in winkels die meedoen aan deze zogenoemde 'kortingsdag'. Het idee is van oorsprong simpel: één dag extreem hoge kortingen geven op producten die je als winkelier aanbiedt. Maar inmiddels zien we dat Black Friday soms wel weken duurt bij sommige (web)winkels. In aanloop naar deze dag worden er vaak al diverse acties uitgezet, waarbij de grootste kortingen vaak nog wel bewaard worden tot de desbetreffende vrijdag. Maar pas op: kortingen zijn niet altijd écht kortingen.

Hoge korting soms schijnkorting

Helaas maken sommige winkels en webshops misbruik van het Black Friday-fenomeen. Veel verkopers verhogen in de periode in aanloop naar Black Friday de prijzen, om ze vervolgens tijdens het kortingsevenement flink af te prijzen. Schijnkorting dus. Als je de prijs eerst verhoogt en daarna weer verlaagt, betaal je als consument gewoon de normale prijs. Niks geen korting. Het ACM, een organisatie die let op eerlijke handel, heeft hier al meermaals voor gewaarschuwd en in 2022 zijn de regels hiervoor verder aangescherpt. Een winkel mag alleen nog korting geven op de laagste prijs van het product in de laatste dertig dagen voor de korting. Echter, lang niet alle (web)winkels houden zich hier aan of weten omwegen te vinden om alsnog schijnkorting aan te bieden.

Hoe scoor je de beste deals tijdens Black Friday?

Wil jij op koopjesjacht tijdens Black Friday, maar wil je niet in de val lopen met de schijnkorting? Dan heeft Noaber een paar tips voor je. Ben je op zoek naar elektronica, dan is het goed om de pagina van Tweakers er eens bij te pakken. Zij hebben veel prijsdata van (web)winkels en kunnen zodoende goed zien wat de échte deals zijn. Zoek je een ander product, ga dan niet overhaast kopen. Ga eerst op het internet prijzen vergelijken. Hetzelfde product kan elders wellicht met een hogere korting te koop staan.

Een andere tip: zorg dat je niet onder druk staat. Als je pas op de dag van Black Friday zelf gaat kijken wat je nog nodig hebt, doe je misschien ondoordachte aankopen. Denk daarom nu vast goed na en maak een lijstje met spullen die je straks met korting wil proberen te bemachtigen.

Jeen Grievink

Geboren en getogen Achterhoeker. Kroop uit z'n ei in de stad, groeide op in een pittoresk grensgebied. Besloot uiteindelijk te gaan schrijven. En doet dat nog steeds.

Plaats een reactie

0 Reacties