Woonwagen Cultuurdag

Woonwagen cultuurdag 2023

0

Samen op reis

Woonwagen Cultuurdag 2023 in het Nederlands Openluchtmuseum

Op vrijdag 11 augustus vindt op het Entreeplein van het Nederlands Openluchtmuseum de Woonwagen Cultuurdag 2023 plaats. Op deze gezellige middag en avond laat de reizigersgemeenschap ‘gewone burgerbezoekers’ kennismaken met de woonwagencultuur door middel van optredens, een Vooroordelen-tombola en diverse sprekers.
Tijdens het hele zomerseizoen 2023 met het thema ‘Zorg voor elkaar’ staan er in het Openluchtmuseum al twee woonwagens die hiervoor speciaal naar het museum zijn verplaatst. Reizigers zijn trots op hun gastvrijheid en hun cultuur en delen dat graag. Deze Woonwagen Cultuurdag is gratis te bezoeken met een geldig entreebewijs van het Openluchtmuseum.

Programma van de Woonwagen Cultuurdag
Het programma start om 15.30 uur met een voorwoord door Piet van Assendorp en Herman van Dooren, voorzitter en secretaris van de Vereniging Behoud Woonwagencultuur Nederland.

- 15.35 uur: Opening van de Woonwagen Cultuurdag en uitreiking van de oorkonde aan de directeur van Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland.

- 15.40 uur: Wethouder Woonwagenzaken van de gemeente Arnhem Mark Lauriks over cultuur en samenzijn woonwagenbewoners.

- 15.55 – 17.15 uur Optredens

• 15.55 uur: accordeonist Ricardo (woonwagenmedley)

• 16.15 uur: zanger Herman van Dooren

• 16.35 uur: zanger Jeffrey Huisman

• 16.55 uur: zangeres Jany

- 17.15 uur: Vooroordelen-tombola.

Een korte kennisquiz waarbij vooroordelen over woonwagenbewoners tegen het licht worden gehouden en besproken met aanwezige reizigers. Er zijn leuke prijzen te winnen. Iedereen is welkom om mee te doen.

- 17.45 – 19.00 uur: Pauze (gelegenheid om onze Zomeravonden te bezoeken)

- 19.00 – 21.00 uur: Optredens

• 19.00 uur: accordeonist Ricardo & Herman van Dooren

• 19.20 uur: zanger Ray Sanders

• 19.40 uur: zanger Jurjen Koops

• 20.00 uur: woonwagen Rappers trio

• 20.20 uur: zanger Justin de Wild

• 20.40 uur: zanger Bjorn Klok

- 21.00 uur: einde met als afsluiting een spreker uit de woonwagengemeenschap.

Reizigers zorgen voor elkaar
Verspreid door Nederland wonen 30.000 reizigers op een kamp. Deze woonwagenbewoners vormen een hechte gemeenschap. Kinderopvang of verzorgingstehuis? Daar doen ze niet aan. Reizigers zorgen voor elkaar. Van de wieg tot het graf. In de twee woonwagens in het Openluchtmuseum -een replica van een ‘pipowagen' en een authentieke woonwagen uit de jaren 1970- doen reizigers hun verhaal. Bezoekers kunnen de jaren ’70 wagen betreden en een film bekijken waarin reizigers vertellen hoe zij in hun gemeenschap voor elkaar zorgen en wat dit voor hen betekent. Een museumpresentator is hier regelmatig aanwezig om met bezoekers in gesprek te gaan over deze vorm van intergenerationele zorg.

De woonwagens zijn de hele zomer te vinden op de weide naast zuivelfabriek Freia.

Zinderende Zomeravonden in het Nederlands Openluchtmuseum

Tot en met vrijdag 11 augustus kunnen bezoekers de zomerse sferen in het museumpark zelf ervaren door hun zintuigen in te zetten tijdens de speciale Zomerroute die dwars door het museumpark voert. Op diverse locaties zijn vragen te beantwoorden door de zintuigen in te zetten. Luister, voel, hoor, proef en kijk; elk goed antwoord verdient een stempel. Zijn er minimaal acht stempels verzameld? Dan kun je bij de Bakkerij terecht om je smaakpapillen te testen.

Op en rondom de pleinen in het museum is er voor iedereen iets te zien en te doen, met muziek, doe-activiteiten voor kinderen, rondleidingen, workshops en lekker eten & drinken bereid en geserveerd vanuit authentieke foodtrucks en natuurlijk onze eigen frietbakkerij, poffertjeskraam, pannenkoekenherberg en ijssalon Venezia, om maar enkele te noemen.

Van de ene kant naar de andere kant van het museumpark? Reis mee in één van onze authentieke trams, die rijden namelijk de hele avond. Zomeravonden in het Openluchtmuseum, een avondje uit voor het hele gezin.

Klik hier voor meer informatie en het hele programma van de Zomeravonden.

Foto: De woonwagens in het Nederlands Openluchtmuseum. Foto: Nederlands Openluchtmuseum

Plaats een reactie

0 Reacties